Vecka 13

Hej!

Förra veckan blev en annorlunda vecka till följd av coronaviruset. I klassen var vi betydligt färre elever, mellan 13-8 st. Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När barnen varit hemma för förkylning m.m. ska de vara hemma två symtomfria dagar. Därefter är de välkomna till skolan igen.

Det är viktigt att ni anmäler ert barns frånvaro i Skola24 innan kl 8:00! Detta går att göra både via skolportalen och via telefonnumret längst ner i veckobrevet. vet ni att ert barn ska vara hemma nästkommande dag går det bra att anmäla detta sen eftermiddag/kväll. Då registreras frånvaron dagen efter. 

Det är viktigt att barnen som är hemma jobbar med skolarbetet för att inte komma back. Barnen behöver även hjälp med att ni kommer och hämtar deras skolmaterial. Mejla mig för att bestämma en tid som passar. Det går utmärkt för mig att lämna materialet utomhus bara jag vet när ni kommer.

Planeringen går att följa på vår sites: https://sites.google.com/utb.helsingborg.se/hogastensskolan/klasser/åk-1-3a Här uppdaterar jag och Bettis planeringen varje kväll/morgon. Barnen är vana att följa den då vi använder denna dagligen i skolan. Röd/ros = åk 1, Blå = åk 2 & Grön = åk 3. Samma färg som matteböckerna alltså! Här på bloggen finns det en sida som heter “Planering” . Där finns en länk som tar er direkt till denna sida. Behöver ni fler uppgifter till ert barn så hör ni bara av er via mejl.

På bloggen finns även en länk som tar er direkt till Skolportalen. Där kan både ni och barnen logga in. Barnen som varit i skolan har fått inlogg för sig själva med sig hem. Resterande inlogg har jag i skolan. Det är bara att höra av sig via mejl så skickar jag dem till er. 

De barn som är hemma kan få låna med sig sin iPad hem. Ni som vårdnadshavare måste först godkänna att ni tar ansvar för iPaden, att den kommer tillbaka till skolan och är hel. Mejl kommer i kväll ang detta. Detta gäller de barn som är hemma från skolan! 

I veckans ska jag försöka få till en lista med de digitala resurser som vi använder oss av i skolan, att använda där hemma antingen man har skolan iPad eller egen utrustning. 

För de barn som varit i skolan har jag börjat skicka med barnen skolböcker hem som ska ligga i skolväskan. På detta sätt finns böckerna hemma om ert barn blir sjukt eller något annat händer. Viktigt att böckerna följer med till skolan varje dag som ert barn är här. Det kommer att bli lite bärande men det får vara så.

När det gäller idrotten vill vi att barnen har med sig dels kläder för inneidrott men även vanliga utekläder, inte uteidrottskläder än, så att vi kan vara utomhus. Är vädret fint är vi i första hand utomhus.

Med anledning av coronaviruset har vi tyvärr varit tvungna att ställa in lägret för åk 3! 

Viktiga datum:
v 11-20 – Provperiod Nationella prov åk 3. Ingen ledighet beviljas då. Grupplektionerna på onsdagar kan sluta lite senare.
v 15 – Påsklov
13/4 – Lovdag; Annandag Påsk – helgdag, skola & fritids stängt.
14/5 – Studiedag! Ingen skola. Fritids öppet.
21/5 – Kristi Himmelfärdsdag – helgdag, skola & fritids stängt.
22/5 – Lovdag.

I skolan arbetar vi just nu med:
1:or
Sv: Ny bokstav Öö. Vi fortsätter att tränar på att skriva korta meningar, både som berättelser och faktatext, och arbeta med lätt läsförståelse. Lyssna på kap 21 i läsläxan. Genomgång i morgon måndag av kap 22 som blir läxa till v 14.
Ma: Vi jobbar vidare med subtraktion med tiotalsövergång inom talområde 0-20. Nu blir det viktigt att kunna alla talkompisar till talen 0-10 vilka vi också repeterar. Ev hinner vi börja med mäta/geometri. Följ planeringen i SITES.
Eng: Pick a colour.

2:or
Sv: Vi fortsätter jobba i vår arbetsbok med läsförståelse, ordklasser, att bygga ut meningar samt att skriva texter. Ng-ljudet. Lyssna på kap 21 i läsläxan. Genomgång av kap 22 på tisdag, vilket blir ny läsläxa till v 14.
Ma: Vi fortsätter arbeta med addition & subtraktion inom talområdet 0-1000 med tiotalsövergång där entalen/tiotalen ändras. Ev hinner vi börja med området mäta/geometri. Följ planeringen i SITES.
Eng: Pick a colour.

3:or
NP: Vi fortsätter med dess prov.
Sv: Vi jobbar med läsförståelse, grammatik, bygga ut meningar, ordklasser & skiljetecken. Sj-ljudet & ng-ljudet. Vi jobbar med att skriva berättande texter & faktatexter.
Ma: Vi jobbar vidare med talen 0-10 000, inkl uppställningar, multiplikation & avrundning inom talområdet. Vi repeterar diagram & problemlösning.
Eng: Muzzy och boken Small Steps1. 

År 1-3
So:
Vi lär oss om Påsken. Vi lyssnar på nyheter & pratar om traditioner.
No åk 1: Vi fortsätter temat om året/årstider/djur/växter. Vi har kommit till våren. Veckans tema blir vårblommor.
No åk 2-3: Vi börjar jobba med djur & natur bl.a. indelningar, näringskedjor & livscykler.

Läxor;
Läsläxan är till respektive grupplektionsdag. Övriga läxor är till fredagar.
Påminn era barn att ha den lila boken för veckans ord med sig senast varje fredag. Det går utmärkt att ta den med sig så snart den är påskriven av er.
Åk 1:
Sv: Magiska Kulan kap 21 till 23/3. Ny läsläxa kap 22 till 30/3. Inkl uppgift i röd skrivbok.
Stavning – lapp med ord.
Ma: stencil 

Åk 2:
Sv: Diamantjakten kap 21 till 24/3. Ny läsläxa kap 22 till 30/3. Inkl skrivuppgift i röd skrivbok.
Stavning – lapp med ord.
Ma: Stencil 

Åk 3:
Det kan komma repetitionsläxor inför NP. Läsförståelse, skrivläxa eller mattestenciler.
Sv: Läsa – läs valfri bok hemma. Berätta om den.
Stavning – lapp med ord.
Ma: Stencil 

Veckans ord:
Åk 1
Lär dig stava orden:
dam
huset
ropar
saker
golv
damm
titta
spegel
snäll
sedan
borta

Åk 2
Lär dig stava orden:
sjukling
vindruvor
tänka efter
lång stund
hänga med
annan
affär
våning
lögn
tre gånger
ovänner

Åk 3
Lär dig stava orden:
sanningen
ringklocka
klänning
ringen
vagnen
tänkte
inget
regnade
fördröjning
tangentbord
baklänges

Glöm inte att sjukanmäla ert barn i skola24 via webben eller på nummer 0515-777604. Sjukanmälan ska göras varje dag barnet är borta och innan kl 8.00. Det fungerar även bra att sjukanmäla sitt barn via Unikum.

Ha en bra vecka allihop,
Katarina & övrig personal i D-huset
katarina.forsell@helsingborg.se
Telefonnummer till D-huset 042-107605